"Bencze Alma ezúttal is mindenkit elkápráztatott, a repertoárába válogatott dalokat nem "csak" elénekelte, hanem elő is adta."

Somogyvári Péter

www.jazz.hu

Bencze Alma

"Bencze Alma, ez a csodálatos hangú és hatalmas érzéssel daloló énekesnő, 26 évesen vett életében először énekórát. Azóta csak felfelé vezetett az út két megszakítással, mindkét alkalommal gyermekáldás okán. Aki ott volt a Fábián Juli emlékkoncerten, az soha nem felejti el Alma lenyűgöző előadását. Alma, akiről Angliában azelőtt senki sem tudott, meghívást kapott a legendás londoni 606 Clubba, ahol elképesztő sikert aratott élvonalbeli angol jazz zenészekkel, akikkel akkor találkozott először."

Pallai Péter

Harmónia Jazzműhely Alapítvány

Alma Bencze
Jazz ének előadóművész
diploma: Kodolányi János Egyetem 2013.
Kedvenc fellépések:


London - 606 Club | MÜPA Jazz Showcase | MÜPA jégszínpad | Budapest Jazz Club | Opus Jazz Club | Rozé, Rizling Jazz Napok | Művészetek Völgye Fesztivál | Nagyerdei Víztorony | Jazzmine Vác | VVV Jazzclub Esztergom | MOMkult lépcsőkoncert | Hegyvidéki Kulturális Szalon | Borlemente fesztivál...

bencze alma
A kezdetek

Klasszikus zenész családba születtem, a zene szerves része volt az életemnek. Először a népzenével ismerkedtem, néptáncoltam, 10 évesen azzal szórakoztattam magam, hogy sorban énekeltem az ott tanult több mint 100 népdalt délutánonként. Klasszikus zenét is sokat hallgattam, elevenen él bennem az emlék, amikor a polcon talált Karl Böhm Varázsfuvola bakelit felvételt hallgatom-éneklem, miközben a librettót olvasom a nyári szünetben a nyaralónk hűvös szobájában.

Az első fellépéseim egyike

Művészeti iskolába jártam, ahol, minden nap énekeltünk, én általában alsó szólamokat találtam ki a dalokhoz. Az iskolai kórusban is énekeltem, színdarabokban, előadásokon szólót is, de mindig úgy éreztem, hogy nagyon limitáltak a hangomban rejlő lehetőségek.

külföld

Három évet töltöttem külföldön, utolsó évemben Londonban egy olyan étteremben dolgoztam, ahol hétvégente élő jazz szólt. Arról álmodoztam, hogy talán majd egyszer én is énekes leszek, és akkor visszatérek oda fellépni. Ki hitte volna, hogy 12 évvel később - ha nem is ugyanabban az étteremben - de a 606 Clubban állok majd színpadra Londonban? De erről majd később. 2007-ben költöztem haza egy Interior Design diplomával, szakmámhoz illő lehetőségek híján a nyelvtudásomnak köszönhetően tudtam elhelyezkedni HR területen.

Közben aktív és alapító tagja voltam a Waldorf Diákkórusnak.

Bencze Alma - bio
panirozott-barikak-berczesi-robival
A SORSFORDÍTÓ PILLANAT

Izgalmasan alakuló multis karrierem egy pontján úgy éreztem, itt az idő, hogy valamilyen munka melletti elfoglaltságot találjak magamnak, és az éneklés kézenfekvő ötletnek látszott. Így 26 évesen elmentem életem első jazz énekórájára. Ez az alkalom mindent megváltoztott. Itt döntöttem el, hogy jazzénekes leszek, és hogy felmondok a munkahelyemen, és a tavaszt a felvételi felkészülésre fordítom. Jelentkeztem, majd felvételt nyertem a Kodolányi János Főiskola Jazz ének szakára 2010-ben. Ezzel párhuzamosan két barátnőm és Bérczesi Robi mellé bekerültem a Panírozott Barikád zenekarba, amivel egy éven keresztül sok koncertet és felvételt készítettünk népdal és pop slágerek egybefűzésével. egy gitár és négy énekhangra.. 

Megalakul a Bencze Alma Quartet

Innen már felgyorsultak az események, második tanévem végén megalakult az első Bencze Alma Quartet Kodolányis zenésztársakkal (Novai Gábor, Szabó Dániel Ferenc, Baksa Péter), bekerültünk a Talentométer tehetségkutató döntőjébe, és ezt követően egyre több helyen volt alkalmunk fellépni. 2013-ban kitűnő Jazz Ének Előadóművész diplomát kaptam. És a szakdolgozatom keretében 5 számot vettem fel stúdióban. A quartettel rendszeresen koncerteztünk a következő évben, majd 2014-től első kisfiamra várva szünet következett.

Az első Bencze Alma Quartet
A második Bencze Alma Quartet
A második Bencze Alma Quartet

Mikor már újra volt lehetőségem színpadra lépni, megalakult a második Bencze Alma Quartet (Lachegyi Máté, Baksa Péter, Huszár Ákos). Itt ismét két, koncertekben gazdag év következett, termékeny közös munka, sok hangszerelés, és végül felvettünk egy lemeznyi anyagot Invitation címmel. 

családi feladatok

2017 végén, második kisfiamat várva ismét visszavonultam. Ekkor veszítette el a világ a csodálatos Fábián Julit, aki énekessé válásom egyik fő inspirálója és példaképe volt. Az a megtiszteltetés ért, hogy az ő emlékének szentelt koncerten 16 énekes kolléga mellett én is felléphettem. Itt találkoztam Pallai Péterrel és Kerekes Gyurival, akiknek sokat köszönhetek a karrierem alakulásában.

Alma Bencze, Fellépés Fábián Juli emlékkoncertjén
bencze alma quartet müpa jazz showcase
Bencze Alma Project 4

Második kisfiam születése után projekt alapon szerveztem a koncertjeimet, mindig más közreműködővel, mert a korábbi Quartet felállást "földrajzi összeférhetetlenség" miatt nem tudtuk életben tartani (Budapest-Amszterdam-Pécs háromszög). A Project koncerteken sok élvonalbeli zenésszel volt szerencsém együtt játszani (Révész Richárd, Szendőfi Péter, Nagy János, Fonay Tibor, és még sokan mások). 2019-ben meghívást kaptam a Müpa Jazz Showcase-re, és a legendás Londoni 606 Clubba, amely életem egyik legjobb koncertélménye volt. Erről itt olvasható a beszámoló.

bencze alma quintet

A Covid által okozott kényszerszünetet követően 2021-ben megalakult a Bencze Alma Quintet (Mester Dániel - szaxofon, klarinét, Vörös László - zongora, Bögöthy Ádám - bőgő, Kovács Zsolt - dob), mely a Budapest Jazz Clubban debütált nagy sikerrel. A "Movie Night" műsorba csupa olyan számot válogattunk be, amik a szívünknek kedves filmekben hangzottak el, többek között olyan rendezőktől, mint Ridley Scott, Guy Ritchie, Woody Allen, és Steven Spielberg. Év végére pedig egy karácsonyi műsorral készültünk, amit bemutattunk a MÜPA Jégszínpadán, a Hegyvidéki Adventen, és a váci Jazzmine Clubban is. Ebből a műsorból egy számot fel is vettünk stúdióban, ez itt hallható.

A quintet megalakulásával párhuzamosan Bögöthy Ádámmal elindítottuk az AlmAcoustic Duot is, mellyel a koncertek mellett rendszeresen fellépünk esküvőkön és rendezvényeken. 

bencze alma quintet
bencze alma quintet randstad award
"polgári foglalkozás"

Zenész karrierem mellett 2013 óta dolgozom a Randstadnál, ahol a marketing csapat tagjaként dolgozom részmunkaidőben. Hálás vagyok, hogy a két munkám ilyen jól megfér egymás mellett, és nem kell lemondanom egyikről sem.

Két karrierem egy szívmelengető közös pontja volt, amikor a 2022-es Randstad Awardon a Bencze Alma Quintet zenélt a Várkert Bazárban.

Almacoustic Duo - rendezvények

Rendezvények

A Jazz énekesi karrierem mellett sok éve rendszeresen lépek föl esküvőkön, rendezvényeken. Leginkább akkor hívnak, amikor hangulatteremtő aláfestő zenére van igény.

Az esküvőkön kifejezetten nagy élmény énekelni, hiába ismeretlen a pár legtöbbször, mégis megérint az alkalom varázsa, hálás vagyok, hogy részese lehetek. További információért kattints ide.

nézd meg a videóinkat

Bencze Alma Quartet - Angel Eyes

Egyik első quartet stúdiófelvételünk, közös hangszereléssel

Don't know why - Norah Jones cover

Legrégebbi stúdiófelvételünk, ének gitár duo felállásban.

Bencze Alma Quartet - Invitation

2017-ben vettünk fel egy lemeznyi anyagot, melynek címadó dala volt az Invitation

Winter Wonderland

Az AlmAcoustic Duo első felvétele a kedvenc karácsonyi számunk.

Honeysuckle Rose - Live in London

A londoni fellépésem egyik száma, ahol helyi zenészek kísértek, akikkel ott találkoztam először.

Bencze Alma Quartet - Sleigh Ride

Karácsonyi stúdiófelvétel quartet felállásban.

kapcsolat

Beszéljünk!
Töltsd ki az űrlapot, vagy hívj az alábbi telefonszámon:
Bencze Alma

+3630 848 7656